Svijet
0

Shala: Priština će u nastavku pregovora inzistirati na neovisnosti Kosova

FENA
Kosovski pregovarački tim će međunarodnoj trojci za Kosovo ovoga tjedna u Prištini predstaviti konkretnu platformu za nastavak pregovora s Beogradom čiji je temelj inzistiranje na neovisnosti Kosova, izjavio je koordinator radnih grupa pregovaračkog tima Blerim Shala, kako u ponedjeljak prenosi prištinski list na albanskom Koha Ditore.

Shala je listu rekao kako će Priština međunarodnoj trojci poručiti da se o neovisnosti Kosova ne može pregovarati, da su granice Kosova nepromjenjive i da se ne može mijenjati plan posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija koji predviđa međunarodno nadziranu neovisnost srbijanske pokrajine.

To su točke koje je Skupština Kosova na prošlotjednoj sjednici utvrdila kao osnovu za nastavak pregovora Prištine i Beograda o statusu Kosova koje će predvoditi trojka Kontaktne skupine, rekao je Shala.

Shala je najave da se tijekom nastavka pregovora mogu pojaviti i prijedlozi o podjeli Kosova ili eventualnoj konfederaciji nazvao "spekulacijama".

Trojka Kontaktne skupine sastat će se ovoga tjedna s predstavnicima zemalja Kontaktne skupine, piše dnevnik na albanskom Zeri. Prema diplomatskim izvorima na koje se list poziva, sastanak bi se trebao održati u četvrtak u Londonu, na razinu direktora za Balkan u ministarstvima vanjskih poslova SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije.

Tada će, piše list, trojka koju čine predstavnici SAD-a Frank Wizner, EU-a Wolfgang Ischinger i Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko dobiti posljednje instrukcije od Kontaktne skupine prije posjeta Prištini i Beogradu do kojih bi, prema najavama, trebalo doći ovoga tjedna.