{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Shakespeare na samurajski način

F
19.4.2008. u 19:38
0
0
Shakespeare na samurajski način
0
Shakespeare na samurajski način
Britanska izdavačka kuća Selfmadehero nada se da je pronašla revolucionarni način skidanja prašine s velikih klasičnih djela i poticanja mladih čitatelja da uzmu u ruke 'Hamleta' ili 'Romea i Juliju'.
Taj izdavač je na Sajmu knjiga u Londonu od 14. do 16. aprila predstavio sedam naslova kolekcija 'Manga Shakespeare' koje su doživjele veliki uspjeh u Velikoj Britaniji i Aziji.

Manga je naziv za japanski strip, a pod kistom poznatih britanskih i japanskih umjetnika, Shakespearovi likovi su poprimili tipična obilježja japanskog stripa: imaju velike blistave oči i sitne nosiće i u crno-bijeloj tehnici su. Svako je djelo skraćeno i ilustrirano u zasebnom stilu. 'Romeo i Julija' u verziji Sonie Leong postaje moderna rock drama u kojoj Capuletti i Montecchi postaju bande jakuza, japanskih mafijaša u modernom Tokiju.

Patrick Warren je ilustrirao 'Richarda III.' smjestivši priču u srednjovjekovnu gotičku i mračnu Englesku. Ti albumi koji spajaju tradiciju manga i najslavnija djela britanskog barda već imaju svoju publiku, a neki nastavnici su ih čak uzeli kao pedagoški materijal.

Direktorica Selfmadehero Emma Halney je objasnila da su obično klasična djela dosadna mladima i da su oni željeli omogućiti toj publici da se zabave pri otkrivanju klasičnih djela. Dodala je da su Shakespearova djela skraćena, ali vjerna originalnim tekstovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: