Financial Times
0

Sfere ruskog uticaja

FENA
Najnoviji događaji u Gruziji i Moldaviji neprijatno su podsjećanje da su obodi Rusije, odnosno teritorija nekadašnjeg Sovjetskog saveza, još uvijek daleko od mira i stabilnosti, piše Financial Times u uredničkom komentaru kojim se osvrće na ovosedmične demonstracije u Kišinjevu i Tbilissiju.

Dvije države, piše ovaj dnevnik, Moldavija i Gruzija, imaju dosta toga zajedničkoga – jake nacionalne pokrete, velike političke podjele i ogromnu zavisnost od poljoprivrede, s razvijenom proizvodnjom vina.

Pored toga, obje zemlje se u međunarodnom političkom žargonu nazivaju "zonama zamrznutog sukoba" i nepresušan su izvor napetosti, prije svega zahvaljujući prisutnosti ruskih trupa na njihovoj teritoriji.

Moldavija je pored toga najsiromašnija zemlja u Evropi, uveliko zavisna od novca koji njeni emigranti šalju svojim porodicama sa Zapada. Ruske trupe nalaze se u njenom "problematičnom" području - Transdnjestriji.

Gruzija od prošlog ljeta i oružanog sukoba s Rusijom ima veoma zategnute odnose s Moskvom zbog otvorene podrške Kremlja vlastima u "odmetničkim" regijama Abhazije i Južne Osetije.

Oba režima – predsjednika Vladimira Voronjina u Moldaviji i Mihaila Saakašvilija u Gruziji – otvoreno su prozapadno orijentirana i pokušavaju održavati dobre odnose sa SAD-om i Evropskom unijom. To im, međutim, do sada, kako se čini, nije donijelo mnogo toga dobroga, ocjenjuje Financial Times.

Ruski uticaj u bivšim sovjetskim republikama je toliko veliki da je stabilnost jedino moguće ostvariti ako EU i Moskva udruže snage i u "susjedstvu" koje ih razdvaja, ili spaja, pomognu izgradnju stabilnih ekonomskih i političkih temelja.

Da bi se to dogodilo, Moskva bi prethodno morala promijeniti svoj "imperijalni način razmišljanja", zaključuje Financial Times.