Kina
0

Šezdesetak djece otrovalo se ugljičnim monoksidom

FENA
Šezdeset i pet učenika osnovne škole otrovalo se ugljičnim monoksidom nakon što su udisali dim koji je ušao u njihove sobe iz bojlera spavaonice, javili su u četvrtak državni mediji.

Devetnaestero djece još se liječi u bolnicama u pokrajini Unutrašnja Mongolija, javila je državna novinska agencija Xinhua. Meng Lei, regionalni zdravstveni zvaničnik, izjavio je toj agenciji da zdravlje djece nije ozbiljno ugroženo, prenosi AP.

Na pozive pokrajinskim i gradskim vlastima, uključujući lokalne zdravsrtvene i obrazovne zvaničnike, nije bilo odgovora u četvrtak.

Učenici u osnovnoj školi u Hohhotu, regionalnoj prijestonici, osjetili su vrtoglavicu nakon buđenja u srijedu, javila je Xinhua.

Trovanje je izazvano dimom koji je curio iz bojlera u školskoj spavaonici, javila je Xinhua.

U ovom je mjesecu 11 djevojčica umrlo od trovanja ugljičnim monoksidom u njihovoj spavaonici u pokrajini Shaanxi nakon što su njihove deke pale na peć koju su koristile za grijanje.

Detektori za ugljični monoksid nisu obavezni u školama u Kini, iako je ministarstvo obrazovanja predložilo prošle godine da škole koje koriste peći na ugljen treba da ih uvedu.

Ugljični monoksid je bezbojan plin. Umjereno izlaganje tome plinu može izazvati mučninu, glavobolju, povraćanje i mentalnu konfuziju. Duža izloženost može izazvati smrt.