Pregovori o Kaesongu
0

Seuol prihvatio prijedlog Pyongyanga za pregovore

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Južna Koreja u nedjelju je prihvatila prijedlog Pyongyanga za pregovore o zajedničkom industrijskom kompleksu Kaesong, u kojem Sjeverna Koreja drži zatočenog jednog južnokorejskog radnika.
  • Seoul će u utorak poslati u kompleks delegaciju od desetak članova, saopćila je predstavnica za medije južnokorejskog Ministarstva za ponovno ujedinjenje Li Džong-džo.

Ministarstvo je u subotu saopćilo da je Sjeverna Koreja zatražila pregovore o postrojenju Kaesong, podsjetio je Reuters.

  • Naši prioriteti su sigurnost Južnokorejaca i razvoj industrijskog grada Kaesong, rekla je ona, ne iznoseći bilo kakve detalje o predstojećim pregovorima.

Pregovori o Kaesongu bit će prvi razgovori dviju Koreje o ekonomskim pitanjima od februara 2008., kada je predsjednik Južne Koreje Li Mjun-bak stupio na vlast.

Taj industrijski kompleks, nekada model ekonomske saradnje, poslijednih mjeseci postao je sporna tačka u odnosima dvije zemlje pošto je Sjeverna Koreja odatle prognala sve južnokorejske radnike, osim jednog, kojeg već tri nedjelje drži zatočenog. On se, kako je saopćeno u Pyongyangu, negativnim komentarima o komunističkom režimu zamjerio vladi Sjeverne Koreje.