Svijet
0

Seul: Sjeverna Koreja ne želi da Japan učestvuje u pregovorima

FENA
Sjeverna Koreja nazvala je u subotu japanske zvaničnike "političkim imbelicima" zbog njihove izjave da neće prihvatiti Pjongjang kao nuklearnu silu i naglasila da Tokio i ne treba da učestvuje u pregovorima o nuklearnom programu te zemlje pošto slijepo slijedi stavove Washingtona.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje izdalo je saopćenje u kome se navodi da nema potrebe da Japan učestvuje u pregovorima, jer ta zemlja nije "ništa drugo do teritorija Sjedinjenih Američkih Država", kao i da "će biti sasvim dovoljno da Tokio dobije od Washingtonainformacije o ishodu razgovora", javile su agencije.

Vlasti Sjeverne Koreje pristale su ove nedjelje da se vrate razgovorima koje o svom nuklearnom programu vode s Južnom Korejom, Japanom, Kinom, Rusijom i SAD, što je bilo prvo popuštanje u čvrstom stavu Pjongjanga od 9. oktobra, kad je izveo prvi nuklearni test.

Sjeverna Koreja se i ranije zalagala za to da Japan bude izuzet iz pregovora. Dvije zemlje nisu u dobrim odnosima i zbog otmice 13 japanskih državljana u Sjevernoj Koreji 70-ih i 80-ih godina i to je problem koji Tokio pokušava da pokrene u razgovorima o nuklearnom programu.

Japan je, također, učestvovao u uvođenju sankcija UN Sjevernoj Koreji, kad je u julu ispalila balističke rakete i zalagao se za uvođenje dodatnih mjera protiv Pjongjanga poslije nuklearnog testa u oktobru.