Svijet
0

Seul: Sjeverna Koreja možda ima jednu ili dvije nuklearne bombe

FENA
Ministar odbrane Južne Koreje Yoon Kwang-ung rekao je u petak kako se vjeruje da Sjeverna Koreja ima jednu ili dvije nuklearne bombe, javila je agencija Yonhap, u vrijeme dok raste zabrinutost da se ta komunistička zemlja možda sprema da prvi put izvede atomsku probu.

Južnokorejski ministar je ovo iznio u parlamentu, navodi agencija. U samom ministarstvu nije bilo moguće potvrditi tu izjavu, javio je AP.

Komentar ministra odbrane označava promjenu u procjeni Južne Koreje o mogućnosti da je sjeverni susjed već napravio atomsku bombu jer je Seul prije govorio samo da Sjever ima sposobnost i materijal da napravi jednu do dvije atomske bombe.

Japan je u petak saopćio da bi nuklearna proba Sjeverne Koreje predstavljala veliku opasnost za sjeveroistočnu Aziju.

Kementar glavnog sekretara vlade Shinzo Abea podudario se s izvještajem agencije Yonhap da Pjongjang možda ima bombe i današnjoj vijesti japanske agencije Kyodo da su posljednjih dana registrirana vozila i aktivnosti na mjestu gdje se vjeruje da će biti izvršena proba na sjeveroistoku Sjeverne Koreje.

Abe nije potvrdio ovu vijest, rekavši da to ne može uraditi iz obavještajnih razloga, ali je pozvao Pjongjang da se vrati prekinutim pregovorima šest zemalja o odustajanju Sjevera od razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ekonomsku pomoć i međunarodno priznanje.

"Ukoliko Sjeverna Koreja izvede nuklearnu probu, to će predstavljati veliku opasnost po mir i sigurnost Japana, sjeveroistočne Azije i međunarodne zajednice", rekao je Abe, dodavši da "bi to bilo potpuno neprihvatljivo".

Američki mediji su prošle sedmice izvijestili da obavještajne agencije nadgledaju potencijalno sumnjive aktivnosti na mogućem mjestu podzemnoga nuklearnog poligona.

Šef vojske Sjeverne Koreje u četvrtak je rekao da će njegova zemlja "učiniti sve što je moguće da ojača samoodbranu i ratno odvraćanje" i kritizirao Washington zbog "podle i maliciozne neprijateljske politike" prema Sjeveru.

Pjongjang uvijek koristi termin "ratno odvraćanje" kada govori o nuklearnom oružju.

Sjeverna Koreja se proglasila nuklearnom silom februara 2005. godine ali nikada nije izvela probu kojom bi to i potvrdila. To neke stručnjake navodi na sumnju da je Sjever sposoban sastaviti bombu.

Američki obavještajni stručnjaci, međutim, vjeruju da Pjongjang ima dovoljno nuklearnog goriva da napravi najmanje šest nuklearnih bombi.

Razgovori predstavnika šest država u Pekingu koji imaju za cilj da se Sjever privoli da odustane od razvoja nuklearnog oružja prekinuti su prošlog novembra.

Pjongjang odbija da se vrati za pregovarački sto dok Washington ne ukine finansijske sankcije zbog navodnog falsifikovanja novca i nedozvoljene trgovine oružjem.

Washington insistira da se Pjongjang vrati razgovorima bez postavljanja uvjeta.