Nevrijeme
0

Seul okovan snijegom, desetine žrtava u Indiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zbog najjačih snježnih padavina u novijoj historiji Južne Koreje jako je otežan avio i drumski saobraćaj u prijestonici Seulu, a na međunarodnim aerodromima u tom gradu u ponedjeljak je otkazano ili odloženo više od 200 letova.

Snijeg je počeo da pada oko jedan sat poslije ponoći po lokalnom vremenu, a do popodneva je napadalo 26 cantimetara, saopćio je tamošnji hidrometeorološki zavod. Ovo su najjače snježne padavine koje su pogodile Južnu Koreju otkako je 1937. godine počelo bilježenje vremenskih podataka.

Na međunarodnom aerodromu "Gimpo" otkazana su 224 leta prije nego što je tokom popodneva ponovo uspostavljen aviosaobraćaj, a na aerodromu "Inćeon" otkazano je više od 20 letova za Kinu, koja je takođe pogođena jakim snježnim padavinama.

Saobraćaj na putevima u Seulu i okolini usporen je i otežan zbog snijega i leda, a na čišćenju snijega u gradu angažovano je više od 3.600 osoba.

Uslijed hladnog talasa na sjeveru Indije umrle su na desetine osoba, od čega većina u državi Utar Pradesh, prenosi BBC izvještaj državnog radija "Dordarshana".

Većina žrtava su beskućnici i starije osobe, pa je od lokalnih vlasti zatraženo da naprave skloništa.

Zbog magle u regionu Punjab u susjednom Pakistanu zatvoreni su autoputevi, a željeznički i avionski saobraćaj je u zastoju. Više osoba je poginulo u saobraćajnim nesrećama zbog magle – u subotu je u dva udesa voza u Utaru Pradeshu poginulo deset osoba, dok je povrijeđeno skoro 50.

Svake godine u Indiji umre od 25 do 100 osoba uslijed hladnoće, uglavnog siromaha – tačne brojke ne mogu još da se ustanove, prenose agencije.