Svijet
0

Seul najavio snažan odgovor na svaki napad Pjongjanga

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Južna Koreja upozorila je danas da će svi budući napadi Sjeverne Koreje naići na snažan odgovor i da je Pjongjang sve smjeliji u svojim provokacijama.

Južnokorejski ministar odbrane Kim Kwan-Jin izjavio je na regionalnoj konfrenciji sigurnosti u Singapuru da Seul mora na buduće napade sjevernog susjeda oštrije reagirati nego što je to činio dosad.

"Proaktivna odbrana znači da ukoliko bude provokacija, mi ćemo veoma snažno odgovoriti. Ne mislim da možemo biti uzdržani, jer oni postaju sve smjeliji", rekao je Kim.

Sjeverna Koreja je juče najavila da će preduzeti "osvetničke vojne akcije" protiv Južne Koreje. Seul je nekoliko dana ranije saopćio da vojska koristi slike članova vladajuće sjevernokorejske porodice kao mete na vježbama bojevog gađanja i da je naredio da prestanu s tom praksom.

Tenzije između dvije korejske zemlje pojačane su prošle godine poslije dva napada za koje je Seul okrivio Pjongjang. Sjeverna Koreja je negirala da je umiješana u potapanje ratnog broda u martu 2010., kada je poginulo 46 južnokorejskih mornara, a za napad na pograničnom ostrvu u novembru, kada su poginule četiri osobe, tvrdi da je isprovocirana vježbama bojevog gađanja južnokorejske vojske.

Američki sekretar odbrane Robert Gates izjavio je ranije danas da razvoj raketa dugog dometa i nuklearnog oružja dovodi Sjevernu Koreju u "proces postajanja direktne prijetnje SAD".

Gates je rekao da Washington pokušava da ubijedi Pjongjang da se pridržava međunarodnih normi i da se uključi u pregovore šest strana o nuklearnom razoružanju.