Svijet
0

Seul će i dalje pomagati Sjevernoj Koreji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južna Koreja je objavila u ponedjeljak da će i dalje pružati pomoć svome komunističkom susjedu, koji je dan ranije objavio da će nastaviti demontiranje svojih nuklearnih postrojenja.

Sjedinjene Države povukle su u subotu Sjevernu Koreju s "crne liste" država koje podržavaju terorizam u zamjenu za kontrolu "svih nuklearnih postrojenja".

Pjongjang je pozitivno odgovorio na američki gest, angažirajući se u nastavku demontiranja svojih atomskih postrojenja, što je bilo prekinutu nekoliko sedmicama.

"Očekujemo da će povlačenje Sjeverne Koreje imati pozitivan odjek na odnose između Sjevera i Juga", rekao je glasnogovornik južnokorejskoga ministarstva za ujedinjenje Kim Ho-hyun.

"Namjeravamo ponovno razmotriti našu politiku, posebno u domenu isporuke hrane i željeza", dodao je on.

Seul pridaje veliki značaj denuklearizaciji Korejskog poluotoka, započetu 2003. U ime tog principa Južna Koreja je zamrznula u septembru isporuku 1.500 tona željeza svome susjedu.

Odnosi dviju zemalja, koje ostaju zvanično u ratnom stanju nakon krvavoga sukoba 1950.-1953.,pogoršali su se nakon dolaska na vlast u februaru ove godine južnokorejskog predsjednika Lee Myun-baka, konzervativca nepopustljivog prema Pjongjangu.