Slučaj poznate talijanske mumije
0

Sestra ne želi novi kovčeg za "uspavanu ljepoticu"

Sarajevo-x.com
Kada je "uspavana ljepotica" Rosalia Lombardo umrla 1920. godine bile su joj samo dvije godine. Njeno tijelo je mumificirano i danas se smatra najbolje očuvanim. Smješteno je u kapućinsku katakombu u Palermu, gdje se nalazi još 8.000 mumija. Ipak, počeo ga je nagrizati zub vremena.

Dosadašnji stakleni lijes na mramornom pijedestalu počeo je popuštati, tako da tijelu prijeti propadanje. Inače, dvije trećine mumija u katakombama u Palermu gotovo da se raspalo.

Stručnjaci su predložili da se za Rosaliju napravi novi futuristički kovčeg od visokokvalitetnog stakla i čelika, ispunjen azotom, kako bi se uništili mikroorganizmi, a zadržala jednaka temperatura od 20 stepeni i vlažnost od 65 posto. Ipak, Rosalijina istoimena sestra to ne prihvata i poručuje: Ostavite tijelo moje sestre na miru.

Sada 86-godišnja gospođa Lombardo pismeno se obratila antropologu Dariju Piombinu Mascaliju, naučnom supervizoru katakombi, optuživši naučnike za eksperimentisanje na tijelu i tražeći kompenzaciju. Osim toga, ističe kako je Rosalia imala drugačiju odjeću kad je umrla, prenose talijanski mediji.

Sestra balzamovane djevojčice poziva na poštivanje mrtvih i dodaje kako ne želi da nestane magija "uspavane ljepotice" zbog naučnih, turističkih ili bilo kojih drugih razloga.