Svijet
0

Sestra Celestina od Majke Božje proglašena blaženom

FENA
Kardinal Saraiva Martins, pročelnik zbora za proglašenje svetih, u Firenci je jučer u ime Svetoga Oca blaženom proglasio sestru Celestinu od Majke Božje, utemeljiteljicu družbe 'Siromašne kćeri svetoga Josipa Kalasancijskoga', javlja KTA.

Nova je blaženica rođena u Firenci 1848. godine, a odgajana je u duhovnom, kulturnom i socijalno prikladnoj sredini, u dobrostojećoj obitelji. Unatoč svemu nije se smirila dok joj otac Celestin Zini, pijarist, nije otvorio put duhovnoga zvanja. Nakon dugotrajnog očeva opiranja, tek u 41 godini života, sa svoje četiri družice 1889. godine uspijeva ostvariti svoj cilj posvema se posvetiti Gospodinu skrbeći za siromašne i potrebite djevojke.

Vjerna sljedbenica svetoga Josipa Kalasancijskoga, utemeljitelja pijarista, novo udruženje žena okupljenih oko sebe naziva 'Siromašne kćeri svetoga Josipa Kalasancijskoga, sa zadaćom skrbi za djecu zatvorenika. Otvorila je brojne kuće u Italiji, a nakon susreta s papom Pijom XI. i u Rimu. Družba se nakon njezine smrti proširila na Brazil, Rumunjsku i Nikaragvu. Preminula je 18. ožujka 1925. godine.

Postupak beatifikacije započet je desetak godina nakon njezina preminuća; 1998. godine priznate su joj herojske kreposti, a danas je uzdignuta na čast oltara.

Govoreći o zemaljskome životu blaženice, sestra Germana Filippi Farmar, vrhovna poglavarica družbe, rekla je kako se blažena Celestina nije smirila dok se nije potpuno posvetila Gospodinu. Moleći i razmišljajući sve je više shvaćala kako ju Gospodin poziva u svoju službu. Znala je u svojoj duhovnosti ujediniti kontemplaciju i akciju. Željela je da njezine kćeri žive u sjeni Svetohraništa svjedočeći odgojnim radom da Isus prihvaća, grli i ljubi djecu. Život je provela čineći dobro i skrbeći za djecu zatvorenika i siročad; u siromašnima je uvijek vidjela Isusa, rekla je sestra Farmar.

Na upit što blaženica poručuje današnjem svijetu, rekla je kako je njezin život poziv odgovoriti na izazove današnjega društva i Crkve. Obitelji su rastrojene stoga je žuran zdrav i uravnotežen odgoj, istinski kršćanski. Ona nas potiče živjeti u duhu vjere, strastvenoj ljubavi prema siromašnima; tražiti poticajan dijalog s mladima i s narodom kako bi se izgrađivao osobni, obiteljski i društveni život usmjeren na opće dobro, zaključila je i dodala kako žele otvoriti kuću u Africi odakle ima dosta redovnica.