Svijet
1

Šestoro mrtvih u borbama u Libiji

SRNA
Šest osoba poginulo je u borbama u zapadnom libijskom gradu Gadamis, dok je najmanje 20 lica povrijeđeno, rekao je portparol libijske vlade Naser al Manej.

On je rekao da su neidentifikovane osobe juče napale aerodrom i bolnicu u Gadamisu blizu granice sa Alžirom, oko 450 kilometara jugozapadno od prijestonice Tripoli. "Vladine snage raspoređene su u gradu da bi se prekinulo nasilje", rekao je Al Manej.

Agencija AP prenosi da on nije naveo šta je dovelo do nasilja. Napadi su veoma česti u Libiji od kada je  prošle godine svrgnut  Moamer Gadafi.

Grad Gadamis naseljen je Berberima, etničkom grupom koja je okupirala najveći dio pustinjskih planina na zapadu zemlje i koju su dugo potiskivale Gadafijeve snage.

Vladajući Nacionalni prelazni savjet borio se da nametne svoju vladavinu u zemlji od kada je Gadafi ubijen i od kada su pala uporišta njegovih pristalica u oktobru 2011. godine.

Plemenski sukobi odnijeli su u februaru ove godine više od 100 života u južnom libijskom regionu Kufra, dok je u borbama u južnom pustinjskom regionu Saba u martu poginulo 147 ljudi.