Svijet
0

Šestero mrtvih u školi UN-a u Gazi

FENA
Izraelska tenkovska granata ubila je danas šestero Palestinaca u školi kojom upravljaju Ujedinjene nacije na sjeveru pojasa Gaze, tvrde palestinski zvaničnici.

Izraelski vojni portparol je kazao da se ti izvještaji provjeravaju.

Palestinski ljekar dr. Moaija Hasanian je saopštio da su među ubijenima jedna žena i dječak i da je 25 ljudi ranjeno kada je granata pogodila školu za dječake kojom rukovodi Agencija za pomoć UN (UNWRA).

Oko 45.000 stanovnika pojasa Gaze krije se u školama UN-a širom pojasa.

Na sjeverozapadu grada Gaze još troje Palestinaca poginulo je takođe u eksploziji tenkovske granate koja je pala pored stambenog dijela prestonice.

Izraelski borbeni avioni nastavili su da napadaju pojas Gaze u zoru, nakon prošle noći kada se čula samo sporadična pucnjava. Poslije vazdušnih udara čule su se jake eksplozije širom grada Gaze.

Izraelska armija je saopštila da je pogođeno više od 50 ciljeva, uključujući 16 tunela, dvije džamije, odakle je navodno pucano na vojnike, tri bunkera, osam rampi za ispaljivanje raketa i šest područja pod minama, uključujući zgrade s podmetnutim bombama.

U izraelskim napadima koji su počeli 27. decembra poginulo je najmanje 1.150 Palestinaca dok je 5.100 ranjeno. Većina poginulih su civili. Na izraelskoj strani poginulo je 13 ljudi, 10 vojnika i troje civila, prenose agencije.