Svijet
0

Šest velikih sila razgovaraju o sankcijama Iranu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šefovi dipomatija šest velikih sila koje se bave iranskim nuklearnim pitanjem sastali su se u petak ujutro u New Yorku da pokušaju postići kompromis oko novih sankcija Iranu.

Skup koji će se održati u jednom velikom hotelu u New Yorku na poziv američke državne tajnice Condoleezze Rice, nastavak je razgovora koje su u srijedu i četvrtak vodili SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka na nivou poliitčkih direktora ministarstava.

SAD vrši pritisak da Vijeće sigurnosti UN-a ujesen donese treću rezoluciju protiv Irana zbog njegovog odbijanja da obustavi obogaćivanje urana.

Rusija i Kina su protiv toga, ocjenjunujći da je bolje dati više vremena Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) koja je u augustu zaključila sporazum s Iranom, u kojem se Teheran obavezuje da će odgovoriti na pitanja agencije u vezi sa svojim nuklearnim programom.

"Rusi, i naročito Kinezi, dali su primjedbe na rokove za usvajanje nove rezolucije", izjavio je za štampu glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

"Mislimo da bi Vijeće sigurnosti trebalo da djeluje odmah", dodao je on.