Maine, SAD
0

Šest skijaša povrijeđeno u nesreći na žičari

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na skijalištu planine Sugarloaf u američkoj saveznoj državi Maine, u utorak je zabilježena nesreća na žičari na kojoj je šest osoba povrijeđeno, a više od 200 je sat i po ostalo zarobljeno na svojim sjedištima, na temperaturi od -12 stepeni i jakom vjetru.

Kada je čelično uže žičare iskliznulo iz kolotura, palo je pet sjedala sa šest skijaša. Pri padu s visine pet do šest metara na zamrznuto tlo oni su se povrijedili, dok su drugi ostali zarobljeni na zaustavljenoj žičari, kazali su pripadnici hitnih službi okruga Franklin za TV mrežu ABC News.

Povrijeđeni su ubrzo prebačeni u bolnicu u obližnjem Farmingtonu, udaljenom 45 minuta od skijališta. Niko od njih nije u kritičnom stanju, a jedan je prebačen helikopterom u bolnicu u Portlandu, rekla je predstavnica bolnice.

Predstavnik skijališta Sugarlaof, rekao je da je u trenutku nesreće na žičari bilo 220 skijaša, te da su svi evakuirani u roku od 90 minuta.

Evakuirani skijaši žalili su se na pothlađenost, jer je u vrijeme nesreće temperatura bila -12 Celzija, što je uz vjetar od 70 km/h imalo učinak kao da je -22 C.

Sugarloaf je visok 1291 metar i druga je najviša planina u Maineu, s obiljem snijega i jednim od većih skijališta na Istočnoj obali SAD-a.