Svijet
0

Šest radnika oteto u Nigeriji

FENA
Naoružani ljudi u petak su oteli šest radnika iz talijanskog proizvodnog postrojenja kod obale Nigerije, prisiljavajući talijansku kompaniju ENI da zaustavi proizvodnju za 50.000 barela po danu, saopćile su vlasti.

To je druga otmica s naftne bušotine izvan obale u Nigeriji za sedmicu dana, koja je narušila petomjesčno primirje naoružanih grupa što je uvećalo nade u mirovne pregovore s vladom.

Napadači su oteli industrijski brod kratko prije zore i iskoristili ga da se ukrcaju na obližnju bušotinu Mystras, kojom upravljaju Saipem i SBM Offshore, javio je Reuters.

"Napadači su uspjeli da se popnu na FPSO Mystras i oteli su šest radnika, koji su poljske, filipinske i nigerijske nacionalnosti", navodi u saopćenju ENI-ja i dodaje kako je javljeno da je još jedan nigerijski radnik zadobio ozljedu noge.

Snabdijevanje naftom iz Nigerije smanjeno je za petinu otkako su napadi ekstremista i otmice stranaca buknuli u februaru 2006.

Naoružane grupe koje se bore za regionalnu kontrolu nad resursima delte Nigera poštovale su primirje od inauguracije predsjednika Umaru Yar'Adua u maju, koji je obećao pozabaviti se uzrocima sukoba.

Ugledni pobunjenički lider Henry Okah iz Pokreta za oslobođenje delte Nigera (MEND), ipak, uhapšen je u Angoli prošlog mjeseca pod optužbama za trgovinu oružjem a nigerijske vlasti su saopćile kako će ga pokušati dovesti u zemlju da se suoči s optužbama.

MEND je zaprijetio da će nastaviti napade i otmice i preuzeo je odgovornost za subotnji napad na naftno polje Shella u kojem je sedam radnika oteto na dva dana. Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za današnji napad.