SAD
11

Šest mrtvih u udaru tornada u Oklahomi

FENA
Šest osoba poginulo je u Oklahomi, kada je kroz tu američku saveznu državu protutnjao smrtonosni tornado, javljaju američki mediji.

Snažan olujni sistem, s više od 120 tornada, formiran je na jugu Teksasa i tokom dana se kretao ka samom sjeveru SAD-a, do Minesote, uz najjače udare u Oklahomi i Kanzasu.

Vlasti su navele da sirene za uzbunjivanje stanovništva nisu označile opasnost u gradiću Vudvard, koji je najteže pogođen, a sumnja se da nisu radile pošto je munja prethodno pogodila kontrolni toranj.

Za sada je poznato da je nastradao jedan Frenk Hobi i njegove dvije kćerke stare pet i sedam godina, koji su živjeli u montažnoj kući, kao i jedna desetogodišnja djevojčica par kilometara dalje.

Zvaničnici su pozvale stanovnike da se ne oslanjaju samo na sirene za uzbunjivanje, već da prate i vesti na televiziji i radiju, kako bi bili upoznati s vremenom kada bi tornado mogao da udari.

U gradu Wichita, u Kanzasu, uništeno je stotinjak montažnih kuća, ali na sreću nije bilo nastradalih i teže povrijeđenih.