Svijet
0

Šest mrtvih u pucnjavi u amiškoj školi u Pennsylvaniji

FENA
Foto: Wgal.com
Foto: Wgal.com
U gradiću Nickel Mines naseljenom Amišima, na jugu američke savezne države Pennsylvania, u ponedjeljak je došlo do pucnjave u kojoj je ubijeno šest, a bilo je i ranjenih osoba, izvijestile su američke TV mreže.

Policija i mrtvozornik potvrdili su da je u amiškoj školi, smještenoj u drvenoj kući s jednom prostorijom, ubijeno šest osoba.

Među ubijenima je navodno i naoružani napadač, na CBS-u identificiran samo imenom Roy, koji je prema prvim izvještajima upao u školu, prijetio i držao učenike i učitelje kao taoce, da bi nakon neuspješnih pregovora s predstavnicima amiške zajednice i policijom zapucao i ispalio najmanje 10 hitaca, prenijela je Hina.

Dva ambulantna vozila odvezla su ranjene.

Najmanje tri ranjene osobe primljene su u bolnicu u kritičnom stanju, izvijestio je CNN.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Policajci su okružili školu a iza njih se okupilo pedesetak Amiša koji očekuju rasplet situacije.

TV mreže iz helikoptera prenose prizore s mjesta incidenta koji nalikuju onima iz filma "Svjedok": Amiši u tradicionalnoj odjeći, konjske zaprege, skromne drvene kuće i štale. Amiši su protestantska vjerska skupina koja živi na području Pannsylvanije i pridržava se strogih načela skromnosti i odricanja, koja se odnose kako na odjeću tako i na sve blagodati modernog života. Ne koriste struju, telefon, automobile i sl. Poznati su kao izrazito miroljubivi, zaziru od svakog nasilja.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Incident se dogodio u okrugu Lancaster, oko 60 km zapadno od Philadelphije.

Prošle je sedmice naoružani 53-godišnjak upao u srednju školu u Baileyu u Coloradu i nekoliko sati držao šest učenica kao taoce, a nakon toga ubio jednu od njih i sebe.