Svijet
5

Šest francuskih pozorišta okupirano u okviru protesta protiv smanjenja plata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pozorišni radnici okupirali su šest pozorišta širom Francuske u srijedu dok protesti jačaju protiv smanjenja njihovih plata.

Glumci i tehničari koji protestiraju u utorak su zauzeli dio Comedie Francaise u Parizu, prisiljavajući upravu da otkaže nastupe na najslavnijoj francuskoj pozornici.

Zavjese su također ostale spuštene za hit komad "Phaedra" u kome glavnu ulogu tumači Isabelle Huppert u teatru Odeon na lijevoj obali francuske prijestonice, koji je okupiran od vikenda.

Posljednje čarkanje u dugotrajnom sporenju desilo se u ponedjeljak kada je policija rastjerala stotine demonstranata s trga ispred Odeona.

Nekoliko desetaka demonstranata ostalo je, međutim, u zgradi, u krajnje simboličnoj instituciji koju su također okupirali studenti tokom protesta u maju 1968.

Demonstranti su također zauzeli dijelove velikih regionalnih pozorišta u Lilleu, Bordeauxu, Montpellieru Caenu, i nakratko su izveli simbolični protest u utorak navečer u Strasbourgu ne prekidajući nastupe.

Također je zabilježen niz sličnih okupacija kratkog daha širom Francuske od strane "ometača" - umjetnika i kulturnih radnika koji imaju povlastice kako bi se kompenzirali njihovi neredovni prihodi.

Poslodavci su pristali prošlog mjeseca na rezove od 185 miliona eura u tri nacionalna fonda za kompenzacije s tri manja sindikata u sektoru, ali se "ometači" žestoko usprotivili promjenama.

S obzirom na činjenicu da su dugotrajni razgovori oko njihovih plata u ćorsokaku, protesti su, međutim, postali radikalniji, prenosi AFP.