Opomena
0

Šest članica EU s prekomjernim budžetskim deficitom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šest država članica Evropske unije, među kojima je i Francuska, ušlo je u preveliki dug dok su pokušavale da se riješe recesije, izazivajući sumnju u njihov finansijski kredibilitet, upozorilo je u srijedu izvršno tijelo EU.

Iako je Evropska komisija spremna da pokrene pravnu akciju protiv pet od šest zemalja, zvaničnici su naglasili da ona ne razmatra kazne za prekršioce u ovoj fazi, ali su ih pozvali da smanje svoje deficite najkasnije do iduće godine, javila je DPA.

"Tokom recesije, sporazum (o finansijskoj stabilnosti) ne uvodi sankcije, niko ne razmišlja o sankcijama", izjavio je evropski komesar za ekonomiju Joaquin Almunia na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Umjesto toga, "u cilju prevazilaženja recesije i održavanja povjerenja javnosti u kapacitete njihovih vlasti, potrebna nam je provedba sporazuma", izjavio je on, dodajući da je poštovanje pravila pitanje kredibiliteta.

Zemlje članice eurozone Francuska, Grčka, Irska, Malta i Španija, i zemlja koja nije u eurozoni - Latvija, zabilježile su rast deficita na više od tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2008.

Time su prekršile pravila EU na osnovu kojih se nacionalnim vladama dopušta da imaju budžetski deficit u visni od tri posto BDP-a. Države koje prekrše to pravilo u krajnjem slučaju se mogu suočiti s novčanom kaznom.

U martu će komisija pozvati na pokretanje takozvane "procedure protiv prekomjernog deficita" u slučajevima Španije, Irske, Grčke i Latvije, izjavio je Almunia.

Takva procedura mogla bi kulminirati izricanjem globe, ali se obično zaključi kada se države članice i komisija slože da se deficit obori ispod tri posto BDP-a.

Malta se neće suočiti s takvom procedurom jer se očekuje da njen deficit padne ispod tri posto u ovoj godini, saopćio je Almunia.

Ekonomska kriza koja je zahvatila Evropu u drugoj polovini 2008. gurnula je brojne vlade članica EU u crveno dok se bore sa smanjenim prihodima od poreza i naglim rastom vanrednih troškova.

Irska, Latvija i Španija teško su pogođene propašću svojih tržišta nekretninama. Francuska, koja se borila zadnjih pet godina da zadrži deficit unutar limita EU, zabilježila je nagli rast potrošnje krajem 2008. dok se bori da održi svoj finansijski i industrijski sektor.