Svijet
0

Šešelj: Potpuno nemoguće da suđenje počne u novembru

FENA
Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, usprotivio se u srijedu planu suca Haškog tribunala (ICTY) da mu suđenje počne u novembru ocjenjujući kako je to "apsolutno nemoguće".

Pretpretresni sudac Jean-Claude Antonetti rekao je na statusnoj konferenciji da bi suđenje Šešelju u najboljem slučaju moglo početi 7. novembra uvodnom riječju optužbe.

Šešelj je taj plan povezao s nedavnom rezolucijom kojom je Vijeće Evrope zatražio da suđenje bude brzo zakazano tvrdeći kako je to "politički pritisak čiji je cilj da ja budem osuđen i elimirinan s političke scene planete".

On je od suca Antonettija zatražio da tu rezoluciju Vijeća Evrope odbaci kao neprihvatljivu, prenijela je Beta.

Šešelj je rekao i da suđenje ne može početi u novembru zato što nisu ispunjene proceduralno-pravne pretpostavke na kojima on insistira.

On je precizirao da mu Tužilaštvo još nije dostavilo na srpskom jeziku oko 400.000 stranica dokumenata koji ga optužuju ili idu u njegovu korist. Napomenuo je i da sudsko vijeće još nije donijelo odluku o njegovom zahtjevu da ICTY finansira pravne savjetnike odbrane.

"Novac neće biti razlog moga suprotstavljanja početku suđenja... Ako sud odbije moj zahtjev, ja ću nastaviti da se branim. Ali suprotstavljat ću se početku suđenja ako mi ne budu objelodanjeni svi dokumenti", kazao je Šešelj.

On je najavio da će osporavati nadležnost Haškog tribunala da mu sudi za krivično djelo govora mržnje koje, kako je naznačio, do sada nije postojalo u međunarodnom pravu.

Kao najraniji termin za početak suđenja Šešelj je naveo početak 2008. godine.

Sudija Antonetti ponovo je naglasio da, po njegovom mišljenju, Šešelj ima pravo da mu svi dokumenti budu dostavljeni na maternjem jeziku, kao i da ICTY finansira njegove pravne savjetnike.

Sudski sekretarijat protivi se finansiranju Šešeljevih savjetnika, upozoravajući da bi to bilo protivno statutu Tribunala koji predviđa isključivo plaćanje branilaca za optužene koji nemaju novca da ih plate sami.

Šešelj se dobrovoljno predao ICTY-u 23. februara 2003. godine.