Svijet
0

Šešelj o postanku "izmišljenih nacija"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj veliki dio svojeg obraćanja pred Haškim sudom posvetio je elaboriranju teze o nastanku "izmišljenih nacija" na prostoru bivše Jugoslavije 'u režiji' Vatikana.

Šešelj je poručio sucima kako ideologija Srpske radikalne stranke nikad nije bila da se velika Srbija na prostoru bivše Jugoslavije treba stvoriti progonom miliona ljudi nego njihovim nacionalnim osvještavanjem da su - Srbi, javila je Hina.

Stoga je zaronio dublje u povijest objasnivši sucima kako je većina nacija na području bivše Jugoslavije izmišljena, jer se zapravo radi o nacionalno neosviještenim Srbima. Tako su Hrvati zapravo Srbi-katolici koji su u vrijeme gladi nakon turskih osvajanja pristali postati izmišljena nacija "zbog žita koje im je nudila Rimokatolička crkva" kako bi preživjeli, dok se ostaci pravih Hrvata (plemena koje je došlo na Balkan) danas mogu naći jedino u okoici Beča te u Slovačkoj i Italiji.

Šešelj je objasnio i da okolicu Zagreba zapravo naseljavaju Slovenci-kajkavci, a ne Hrvati. Iako tvrdi da su Hrvati zapravo Srbi, Šešelj im je to nacionalno obilježje uskratio kad je govorio o zločinima počinjenim tokom Drugoga svjetskog rata. Krivnju u tom slučaju nije pripisao Srbima-katolicima nego novoj kategoriji - Hrvatima-fašistima. On je poručio da je "ustaška ideologija i danas jaka, iako nije vidljiva kao 90-ih".

Šešelj je ponovio i svoje teze da je SFRJ razbijena nelegitimno, za što je okrivio "udruženi zločinački pothvat u kojem su bili Vatikan i Njemačka, a kasnije im se pridružio SAD".

U ekspozeu o povijesti Balkana objasnio je sucima kako je uzrok "građanskog rata u hrvatskoj federalnoj jedinici" bio "nelegalna jednostrana" odluka prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da promijeni Ustav. Ponudio je i tezu da se prema međunarodnom javnom pravu međunarodno priznanje Hrvatske i BiH moglo odnositi samo na teritorij koji je središnja vlast imala tada pod kontrolom.

"I tako se dogodio krvavi građanski rat", zaključio je Šešelj.