Ljekari
0

Šešelj gojazan, jetra masna, pritisak povišen

FENA
Haški tribunal (ICTY) objavio je u ponedjeljak nalaze holandskih ljekara da optuženi Vojislav Šešelj nema ozbiljnih zdravstvenih problema, ali da je gojazan, da ima "masnu jetru" i povišeni krvni pritisak.

Istovremeno je ICTY objavio i mišljenje specijalista iz Srbije na čelu s Milovanom Bojićem, koji su na poziv odbrane ocijenili da "površni" dijagnostički postupak holanskih ljekara "ugrožava" Šešeljevo zdravlje.

U izvještaju podnesenom 7. aprila ove godine ljekar iz pritvora ICTY-a izvijestio je sudsko vijeće da Šešelj pati od povišenoga krvnog pritiska i da uzima lijekove koji su mu prepisali pritvorski ljekar Dijkman i kardiolog Van Dijkman iz haške bolnice Bronovo.

"Pokazatelji rada Šešeljeve jetre su neznatno povećani od augusta 2008... Ultrazvuk je pokazao da je jetra malo povećana, što je i očekivano u gojaznih osoba, a uočeni su i mali čvorići (haemangioma)... Te pojave, međutim, nisu ni maligne, ni patološke", piše u izvještaju ljekara Michaela Eickhoffa.

Napominjući i da se redovno obavljaju i kontrole rada Šešeljevih bubrega, doktor Eickhoff je zaključio da kod optuženog nema naznaka ozbiljnije bolesti.

Te nalaze potvrdilo je i troje holandskih specijalista - gastroenterolog, internist i kardiolog - koji su Šešelja pregledali 24., 28. i 29. aprila, a izvještaj sudskom vijeću podnijeli 7. maja.

Dijagnoza koju su specijalisti postavili glasi: "Pretjerana tjelesna težina uz masnu jetru i visok krvni pritisak... Što znači da je visok krvni pritisak u kombinaciji za znatno povećanom težinom u ovom trenutku bolest koju valja liječiti".

Precizirajući da je Šešeljeva tjelesna težina porasla sa 93 kilograma u novembru prošle godine na sadašnjih 133 kilograma, holandski ljekari su kao terapiju preporučili "promjenu životnog stila, uz primjenu dijete i fizičke aktivnosti", prenijela je Beta.

U izvještaju se navodi i da je kardiolog proveo sve potrebne provjere i testove rada srca, uključujući i ultrazvuk, te da nije pronađen nikakav simptom oboljenja.

Šešeljeva odbrana je na nalaze holandskih ljekara uzvratila mišljenjem više specijalista iz Srbije, na čelu s nekadašnjim ministrom zdravstva Milovanom Bojićem, da se "ovakvim površnim i nedovoljnim dijagnostičkim postupkom ozbiljno ugrožava ionako već narušeno zdravlje Vojislava Šešelja".