{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šešelj gojazan, jetra masna, pritisak povišen

F
11.5.2009. u 20:27
0
15
Šešelj gojazan, jetra masna, pritisak povišen
0
Šešelj gojazan, jetra masna, pritisak povišen
Haški tribunal (ICTY) objavio je u ponedjeljak nalaze holandskih ljekara da optuženi Vojislav Šešelj nema ozbiljnih zdravstvenih problema, ali da je gojazan, da ima "masnu jetru" i povišeni krvni pritisak.
Istovremeno je ICTY objavio i mišljenje specijalista iz Srbije na čelu s Milovanom Bojićem, koji su na poziv odbrane ocijenili da "površni" dijagnostički postupak holanskih ljekara "ugrožava" Šešeljevo zdravlje.

U izvještaju podnesenom 7. aprila ove godine ljekar iz pritvora ICTY-a izvijestio je sudsko vijeće da Šešelj pati od povišenoga krvnog pritiska i da uzima lijekove koji su mu prepisali pritvorski ljekar Dijkman i kardiolog Van Dijkman iz haške bolnice Bronovo.

"Pokazatelji rada Šešeljeve jetre su neznatno povećani od augusta 2008... Ultrazvuk je pokazao da je jetra malo povećana, što je i očekivano u gojaznih osoba, a uočeni su i mali čvorići (haemangioma)... Te pojave, međutim, nisu ni maligne, ni patološke", piše u izvještaju ljekara Michaela Eickhoffa.

Napominjući i da se redovno obavljaju i kontrole rada Šešeljevih bubrega, doktor Eickhoff je zaključio da kod optuženog nema naznaka ozbiljnije bolesti.

Te nalaze potvrdilo je i troje holandskih specijalista - gastroenterolog, internist i kardiolog - koji su Šešelja pregledali 24., 28. i 29. aprila, a izvještaj sudskom vijeću podnijeli 7. maja.

Dijagnoza koju su specijalisti postavili glasi: "Pretjerana tjelesna težina uz masnu jetru i visok krvni pritisak... Što znači da je visok krvni pritisak u kombinaciji za znatno povećanom težinom u ovom trenutku bolest koju valja liječiti".

Precizirajući da je Šešeljeva tjelesna težina porasla sa 93 kilograma u novembru prošle godine na sadašnjih 133 kilograma, holandski ljekari su kao terapiju preporučili "promjenu životnog stila, uz primjenu dijete i fizičke aktivnosti", prenijela je Beta.

U izvještaju se navodi i da je kardiolog proveo sve potrebne provjere i testove rada srca, uključujući i ultrazvuk, te da nije pronađen nikakav simptom oboljenja.

Šešeljeva odbrana je na nalaze holandskih ljekara uzvratila mišljenjem više specijalista iz Srbije, na čelu s nekadašnjim ministrom zdravstva Milovanom Bojićem, da se "ovakvim površnim i nedovoljnim dijagnostičkim postupkom ozbiljno ugrožava ionako već narušeno zdravlje Vojislava Šešelja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: