Svijet
6

Serijski ubica s Oxforda: Spavao s muškaracima, otrovao ih i tijela bacio

Klix.ba
Stephen Port
Nastavnik koji radi u školi za djecu s posebnim potrebama Westminster Kingsway Stephen Port (40) pojavio se danas na sudu u istočnom Londonu zbog optužbi da je ubio četiri muškarca koje je upoznao na stranicama za gay populaciju i potom njihova tijela bacio na obližnje groblje.

Serijski ubica diplomirao je na Oxfordu i služio u Kraljevskoj mornarici. Muškarce bi pozvao u svoj dom gdje bi imali seks i potom bi im u piće ubacio tečni ekstazi u smrtonosnim količinama. Tokom 14 mjeseci otrovao ih je četvoricu. Tri tijela pronađena su u blzini groblja pored crkve Sv. Margaret, a četvrta u istoj ulici gdje je Port živio.

Port je uhapšen u četvrtak nakon policijske racije i optužen za ubistva i trovanje. Tokom ročišta nije pokazivao znake kajanja. Prva žrtva bio je Anthony Patrick Walgate (23) koji je pronađen mrtav 19. juna 2014. godine. Gabriel Kovari (22) iz Slovačke pronađen je u augustu, dok je u septembru pronađeno tijelo Daniela Whitwiortha (21). U septembru ove godine pronađeno je tijelo Jacka Taylora (25).

Whitworth je, navodno partijao i orgijao sa Kovarijem i Portom, te mu je dao drugu dozu ekstazija od kojeg je Kovari preminuo. Navodno je ostavio oproštajno pismo u kojem je napisao da ga izjeda krivnja zbog Kovarija i da je sve bila nesreća.

Port tvrdi da je završio Oxford 2003. godine, a na društvenim mrežama je član grupa i stranica za gay, transseksualne i biseksualne osobe. Ovu četvoricu muškaraca pronašao je putem stranice za gayeve Grindr.