Ubijao djevojčice i žene
17

Serijski ubica Rodney Alcala umro u Kaliforniji čekajući izvršenje smrtne kazne

M. G.
Rodney Alcala (Foto: EPA-EFE)
Rodney Alcala (Foto: EPA-EFE)
Ozloglašeni serijski ubica Rodney Alcala (77) umro je u bolnici u blizini kalifornijskog državnog zatvora Corcoran u ranim jutarnjim satima u subotu.

Alcala, koji je nakon sudjelovanja u američkoj TV emisiji bio poznat kao "Dating game killer", osuđen je na smrt 2010. godine zbog ubistva 12-godišnje djevojčice i četiri druge žene, piše BBC.

Alcali je smrtna kazna prvi put izrečena u okrugu Orange 1980. godine zbog otmice i ubistva Robin Samsoea (12) u Los Angelesu godinu ranije.

Međutim, presudu je ukinuo Vrhovni sud Kalifornije i odobreno mu je novo suđenje.

Kasnije je dobio istu kaznu u drugom suđenju, ali je to ponovo poništeno 2003. godine.

Sljedećih godina istražitelji su otkrili forenzičke dokaze koji Alcalu povezuju s ostalim ubistvima u Kaliforniji.

Na suđenju 2010. proglašen je krivim za ubistvo Samsoe, kao i još četiri žene starosti između 18 i 32 godine u razdoblju od 1977. do 1979.

U septembru 1978. Alcala je sudjelovao u The Dating Game, američkoj TV emisiji u kojoj je jedna žena ispitivala tri slobodna muškarca skrivena od njenog pogleda prije nego što je odabrala jednog na osnovu njihovih odgovora.

Alcala je izabran na kraju emisije, ali žena je kasnije rekla da je odlučila da se ne zabavlja s njim nakon razgovora s njim iza pozornice, opisujući ga kao "jezivog".

Službenici državnog zatvora u Kaliforniji rekli su u subotu u izjavi da se sumnja da je Alcala sudjelovao u brojnim drugim ubistvima.

Nisu dati dalji detalji o njegovoj smrti.