Svijet
0

Sergio Balbinot novi predsjednik CEA-e

FENA
Sergio Balbinot
Sergio Balbinot
Generalni direktor Generali Grupe iz Italije Sergio Balbinot jednoglasno je izabran za predsjednika Evropske osiguravajuće federacije (CEA), na generalnoj skupštini evropske federacije osiguravača i reosiguravača u Atini, saopćeno je u četvrtak iz CEA-e.

Balbinot je, u prvom obraćanju, na godišnjoj Generalnoj skupštini, delegatima iz nacionalnih udruženja osiguravača 33 zemlje članice CEA-e, naglasio da će se sa članovima federacije zalagati za razvoj najboljeg mogućeg poslovnog ambijenta za evropske osiguravače i da će se boriti da se provede najbolja praksa i stvore uslovi u kojima će oni moći da uvode novine i da se razvijaju, prenose agencije.

Predstavljajući prioritete kojima će se baviti tokom trogodišnjeg mandata, Balbinot se fokusirao na Solventnost II, skup regulatornih uslova za osiguravajuće kuće koje posluju u Evropskoj uniji koji treba da stupi na snagu početkom 2013. godine.

U sadašnjim uslovima, rad osiguravača je od presudnog značaja u uklanjanju rizika iz društva, u popunjavanju praznine nastale smanjenom ulogom državnog penzijskog sistema u osiguravanju penzija i u ostvarenju njihove uloge kao dugoročnih i konzervativnih investitora, dodao je novopostavljeni predsjednik CEA-e.

Balbinot je pomenuo i fokusiranje industrije na pitanja životne sredine i klimatske promjene.

"Federacija želi da sarađuje s privatnim i javnim sektorom, gdje god je to moguće, na postavljanju okvira za upravljanje rizikom u cilju suočavanja s prirodnim katastrofama", rekao je on.

Balbinot je generalni direktor talijanske osiguravajuće grupe Generali, gdje je počeo da radi 1983. godine, gradeći karijeru u nekoliko kompanija koje posluju u okviru Generali Grupe u Italiji i inostranstvu.