Istraga otkrila
20

Sergej Skripal i njegova kćerka otrovani su na kućnom pragu u Londonu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Istražioci na slučaju pokušaja ubistva bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije rekli su kako vjeruju da su otrovani u svom domu u Salisburyju u Londonu.

"Stručnjaci su utvrdili da je najveća koncentracija nervnog otrova bila na ulaznim vratima njihove kuće", saopćila je britanska policija.

Tragove otrova pronašli su i na drugim mjestima koje su ovih dana istraživala, ali u manjoj koncentraciji od one koja je pronađena u njegovoj kući.

Kao odgovor na trovanja iz više od 25 zemalja protjerano je više od 150 ruskih dužnosnika. Vlada Velike Britanije razmatra daljnje mjere za kažnjavanje Rusije.

Stručnjaci iz oblasti javnog zdravstva još uvijek istražuju predstavlja li nervni otrov opasnost za stanovnike Salisburyja.

"Oni koji žive u ovoj četvrti mogu očekivati policiju koja će tu vršiti istragu, ali ponavljam da je opasnost veoma mala i da se istraga vodi uz velike mjere opreza", rekao je šef komande antiterorističke jedinice Dean Haydon.

Podsjećamo, Sergeja i Juliju Skripal su početkom mjeseca pronašli u nesvijesti u blizini shopping centra u Salisburyju. I dalje se nalaze u bolnici u teškom stanju, a prema posljednjim informacijama male su šanse da će preživjeti.