Svijet
0

Sergej Lavrov: Amerikanci krše ruske zakone

SRNA
Sergej Lavrov (Foto: AFP)
Sergej Lavrov (Foto: AFP)
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritikovao je Washington zbog reakcije na slučaj kršenje zakona od ruskih diplomata u SAD, istakavši da i diplomate iz SAD redovno krše ruske zakone.

"Strane diplomate, uključujući one iz Amerike, redovno krše ruske zakone. Mi od toga ne pravimo događaj, već se obraćamo stranim ambasadama i pokušavamo da bez skandala i podizanja tenzija riješimo problem", rekao je Lavrov televizijskom kanalu "Rusija 24".

On je ocijenio da su i Amerikanci trebali slično da postupe, ali su izabrali drugačiji put, te istakao da je iznenađen što su SAD čekale skoro 10 godina da objelodane ovaj slučaj.

Lavrov je rekao da će protiv optuženih diplomata biti preduzete disciplinske mjere, prenijela je agencija RIA "Novosti".

Ukupno 49 bivših i aktuelnih ruskih diplomata i njihovi bračni drugovi na službi u New Yorku optuženi su početkom mjeseca za prevaru u sistemu zdravstvenog osiguranja, čime su oštetili američki program zdravstvene zaštite za 1,5 miliona dolara.

Diplomate su optužene da su prijavljivale lažne informacije o svojim primanjima između 2004. i avgusta 2013. godine kako bi ostvarili pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu.