Svijet
0

Sergej Ivanov: Potpuni fijasko UNMIK-a i KFOR-a

NINA
Sergej Ivanov i Vladimir Putin
Sergej Ivanov i Vladimir Putin
Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov ocijenio je situaciju na Kosovu i Metohiji kao potpuni neuspjeh civilne misije Ujedinjenih naroda i međunarodnih mirovnih snaga u pokrajini.

U političko-informativnoj emisiji "Vijesti nedjelje" državne TV kompanije "Rosija", ministar Ivanov je u nedjelju uvečer ponovio da razoružavanje ekstremista i terorista predstavlja ključni uslov za početak smirivanja i ublažavanja napetosti na Kosovu.

Isti stav je, kako je Ivanov rekao, on iznio i dužnosnicima SAD-a tokom posjete Washingtonu početkom prošle sedmice i glavnom tajniku organizacije sjevernoatlantskog pakta (NATO) Jaapu de Hoopu Schefferu, prije četiri dana u Moskvi.

Ministar Ivanov je odbio mišljenje da se Rusija "povukla s Balkana".

Rusija je, i poslije povlačenja vojnih snaga, višestruko prisutna na Kosmetu - u sastavu međunarodnih policijskih snaga, na humanitarnom planu, politički i diplomatski, rekao je on.

Ministar je bio skeptičan što se tiče eventualnog povratka ruskog vojnog kontingenta na Kosmet.

"Lično mislim da to ne bi imalo velikog smisla", rekao je Ivanov.

Ivanov je dalje kazao kako je razoružavanje ilegalnih naoružanih formacija i pojedinaca više stvar policijskih nego vojnih snaga. Ocjenjujući situaciju u Iraku, Ivanov je rekao da je ta zemlja postala "magnet za međunarodne teroriste svih boja".

Odgovarajući na pitanje može li Rusija pomoći Amerikancima da izađu iz "iračkog ćorsokaka", ministar je podsjetio da je Moskva bila protiv izravne vojne akcije protiv Iraka i da je i prije invazije upozoravala Amerikance šta im se sve može dogoditi.

"Prije godinu dana, uoči američke operacije u Iraku, mi se uopšte nismo sporili oko sudbine brutalnog diktatora Saddama Husseina, kakvih je u svijetu još stotina pored njega. Sporili smo se oko metoda", rekao je ruski ministar.

Ivanov je rekao da je službena Moskva upozoravala "da vojna intervencija u Iraku može imati vrlo ozbiljne posljedice, kao što se i vidi iz onoga što se sada događa".

"U vrijeme vladavine Saddama Husseina ni o kakvim teroristima na teritoriju Iraka niko ni riječi nije rekao. On sam prosto je mrzio Al-Qaidu i radio je sve kako nijednog jedinog terorista iz te skupine ne bi bilo u Iraku. I radio je to uspješno", naveo je Ivanov.

"Moskva je spremna pomoći Amerikancima, ali ta pomoć može biti samo na političko-diplomatskom polju", zaključio je ruski ministar obrane.