Izvještaj Savjetu bezbjednosti
0

Serge Brammertz zabrinut za suđenja u BiH

SRNA
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je danas da BiH sarađuje sa Tužilaštvom, ali je izrazio zabrinutost što međunarodnim sudijama i tužiocima koji rade na istrazi o ratnim zločinima nije produžen mandat i nakon 31. decembra.

Brammertz je u izvještaju koji je podnio pred Savjetom bezbjednosti UN rekao da bi, ovo pitanje, ukoliko ne bude hitno riješeno, moglo ugroziti aktuelne sudske procese i istrage o ratnim zločinima.

On je ocijenio da bi to imalo "ozbiljne posljedice po rad Tribunala" i da je, kako smatra, neophodna momentalna akcija".

Brammertz  je u današnjem govoru pred ambasadorima država članica Savjeta bezbjednosti UN pohvalio saradnju Srbije sa Tužilaštvom i rekao da Beograd "mora da zadrži ovaj nivo saradnje" i uhapsi preostale haške optuženike Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Glavni tužilac Haškog tribunala ukazao je na "predanost i profesionalnost" službi Srbije koje traže Mladića i Hadžića i naglasio da je "u stalnom kontaktu" sa čelnicima tih službi, kao i da je obaviješten o akcijama potrage koje su sprovedene u posljednje vrijeme.

On je naglasio da su vlasti u Beogradu omogućile tužilaštvu u Hagu "brži i efikasniji" pristup traženim dokumentima i arhivama. 

Glavni tužilac u izvještaju nije naveo formulaciju "puna saradnja" u ocjeni odnosa Srbije i Haškog suda, ali je prvi put rekao da je zadovoljan saradnjom Beograda sa Tribunalom.
Govoreći o saradnji Hrvatske sa Tribunalom, Brammertz je rekao da u posljednjih šest mjeseci nema nikakvog bitnog napretka u vezi sa lociranjem artiljerijskih dnevnika iz operacije "Oluja" iz 1995. godine, a rezultati proširene istrage koju sprovode hrvatske vlasti i dalje su ograničeni.

U izvještaju glavnog tužioca Haškog tribunala navodi se da je riječ o ključnim vojnim dokumentima koja se tiču suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Marčaku.

On je pozvao Hrvatsku da pojača svoje napore i dovrši sveobuhvatnu istragu, kako bi locirala ove dokumente i dostavila ih sudu prije završetka suđenja.

Brammertz je napisao da je Hrvatska u periodu na koji se odnosi izvještaj nastavila da primjereno odgovara na većinu zahtjeva za pravnu pomoć, ali da nema bitnog napretka u lociranju niza ključnih vojnih dokumenata povezanih sa operacijom "Oluja", koje tužilaštvo traži od 2007. godine.

On je u izvještaju naveo da Tužilaštvo pozdravlja inicijativu hrvatskog premijera Jadranke Kosor, sa kojom je osnovana međuresorska radna grupa za vođenje istrage o nestalim artiljerijskim dnevnicima iz "Oluje".