3.300 žrtava
6

Septembar najsmrtonosniji mjesec u sirijskom ratu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Septembar je bio najsmrtonosniji mjesec u ratu koji traje u Siriji, saopćila je grupa SOHR (Syrian Observatory Human Rights).

U septembru je poginulo više od 3.300 ljudi, uključujući 995 civila. Kada je riječ o civilnim žrtvama, najviše ih je stradalo u napadima ruske i sirijske vlade, kao i zračnim napadima koalicije. Informacije je grupa SOHR dobila od mreže aktivista u Siriji.

Među poginulim civilima je čak 207 djece, 790 boraca na strani vlade, više od 700 članova terorističke organizacije IDIL i Al Kaide, kao i 550 pobunjenika.

Mnoge žrtve su rezultat borbe između frakcija u Siriji i IDIL-a. Zračni napadi su nastavljeni, a IDIL je izgubio većinu teritorije u zemlji.

Alijansa kurdskih i arapskih boraca je oslobodila Raqqu, koja je bila uporište IDIL-a. Posljednje utočište terorista u Siriji je okolina grada Deir al-Zoura, koji sirijska vojska pokušava zauzeti uz pomoć ruskih zračnih napada.

Dugotrajnu opsadu Deir al-Zoura prekinula je sirijska vojska početkom septembra, a desetine civila je poginulo u zračnim napadima izvan grada.

Sirijske snage odbrane, borci koji se protive sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, a koji se također bore protiv IDIL-a, tvrde da su pretrpjeli napada sirijskih i ruskih snaga, ali Rusija odbacuje te optužbe.

Prošle sedmice je saopćeno da su u napadima koalicijskih snaga predvođenih SAD-om od marta poginule 84 osobe.