Svijet
0

Separatisti osvojili apsolutnu većinu na izborima u Kataloniji

Klix.ba
(Foto: Ara.cat)
Separatističke stranke u španskoj Kataloniji koje se bore za nezavisnost ove regije osvojile su apsolutnu većinu u izborima regije, pokazali su skoro kompletni rezultati.

Blizu 100 posto glasova je izbrojano, a rezultati pokazuju da su separatistička alijansa i male stranke osvojili 72 mjesta od 135 u parlamentu regije. Ranije su najavili kako će im većina omogućiti da proglase nezavisnost Katalonije u roku od 18 mjeseci.

Centralna vlada u Madridu obećala je da će sve jednostrane poteze o nezavisnosti blokirati na sudu.

Koalicija "Zajedno za DA" osvojila je 62 mjesta, dok ljevičarska separatistička CUP partija očekuje da će dobiti 10 mjesta.

"Pobijedili smo", rekao je predsjednik Katalonije Artus Mas svojim pristalicama kasno u nedjelju. Nakon slavlja, lideri partija za nezavisnost kazali su kako će sada pokrenuti proceduru za ostvarivanje svog cilja-samostalne nezavisne Katalonije. Ali taj put je nejasan i kontroverzan.

Iz Separatističke partije kazali su kako španska vlada nije prihvatila rezultate legalno priznatog referenduma, ignorišući i neslužbeno glasanje o nezavisnosti u novembru 2014. godine.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da većina Katalonaca želi nezavisnost, ali su podijeljeni u vezi sa otcjepljenjem.