Svijet
0

Seoul: Sjeverna Koreja i dalje vojna prijetnja

FENA
Južnokorejski ministar odbrane Kim Yang-su ocijenio je u srijedu, nakon sastanka s američkim sekretarom za odbranu Robertom Gatesom, da vojna prijetnja koju predstavlja Sjeverna Koreja nije smanjena usprkos prvim koracima Pyongyanga ka onesposobljavanju nuklearnih postrojenja.

Iako je istina da je Sjeverna Koreja započela proces onesposobljavanja nuklearnih postrojenja, ne možemo kazati da je prijetnja koja dolazi od Sjeverne Koreje primjetno ili značajno smanjena, rekao je Kim na zajedničkoj konferenciji za novinare s Gatesom.

Južnokorejski ministar odbrane je naglasio kako ne postoje izvještaji obavještajnih službi da je došlo do "promjene" u prijetnji koja dolazi iz Sjeverne Koreje, prenio je Reuters.

"Zakoračali smo na put, ali smo daleko od odredišta", rekao je Gates, osvrnuvši se na obavezu Pyongyanga da omogući cjelokupan uvid u sva nuklearna postrojenja i aktivnosti.

On je istaknuo da "nuklearna i konvencionalna" prijetnja koju predstavlja Sjeverna Koreja i dalje centralna tačka zanimanja velikih sila.

Američki sekretar za odbranu je ponovio da SAD ostaje snažno posvećen očuvanju sigurnosti u Južnoj Koreji.

Sjeverna Koreja je u julu zatvorila nuklearni reaktor i ove sedmice je započela njegovo onesposobljavanje prema sporazumu koji je postigla u februaru sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Japanom i Južnom Korejom.

Zauzvrat bi ova osiromašena komunistička država dobila dodatnu pomoć u energentima, kao i političke olakšice, uključujući mogućnost da bude "skinuta" s američke liste država koje "sponzoriraju terorizam".