SAD
0

Senatski odbor podržao Geithnera za ministra finansija

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Odbor za finansije američkog Senata u četvrtak je odobrio imenovanje Timothyja Geithnera za ministra finansija, nakon višednevnog saslušanja u čijem je središtu bio problem s Geithnerovom utajom poreza.

Za imenovanje Geithnera (47), dosadašnjeg predsjednika Banke Federalnih rezervi u New Yorku, jedne od 12 regionalnih podružnica središnje banke FED, glasalo je 18 članova odbora, dok je petero republikanskih senatora bilo protiv.

Kandidatu predsjednika Baracka Obame za ključnu dužnost ministra finansija usred teške finansijske i gospodarske krize u SAD-u, imenovanje na dužnost treba potvrditi Senat u punom sastavu, što je nakon „zelenog svjetla“ nadležnog odbora u pravilu samo formalnost.

Na saslušanju u srijedu, članovi odbora "rešetali" su Geithnera zbog propusta da plati oko 43.000 dolara poreza dok je radio za Međunarodni monetarni fond (MMF), od 2001. do 2004. godine.

Strani državljani koji rade za MMF, čije je sjedište u Washingtonu, oslobođeni su plaćanja poreza, dok su američki državljani u "sivoj zoni", ali obvezni plaćati neke poreze, poput poreza na samozapošljavanje na kojem se "poskliznuo" Geithner.

"To su greške iz nemara. Moglo ih se izbjeći", rekao je Geithner na ispitivanju, ponovno se izvinjavajući senatorima zbog svojih "grešaka" i "zabuna" prema Porezoj upravi (IRS), koju će kao ministar finansija nadzirati.

Opomene koje su mu zbog duga stizale iz IRS-a od 2006., prenosi Hina, Geithner je djelimično platio nakon što je Obamin tranzicijski tim otkrio problem s utajom poreza dok ga je provjeravao kao kandidata za ministarsku dužnost.