Svijet
0

Senatski odbor: "Američka vlada preuveličala iračku prijetnju"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Odbor za obavještajna pitanja američkog Senata, koji predvode demokrati, objavio je izvještaj u kojem se iznosi zaključak da je vlada predsjednika Georgea W. Busha, u trenucima dok je iznosila razloge za rat u Iraku, ignorirala neslaganja oko obavještajnih podataka te da je preuveličala prijetnju koju je predstavljao Irak.

Vodeći republikanci odbacuju izvještaj kao politički motiviran.

Predsjedavajući senatskog Odbora za obavještajne djelatnosti demokrat Jay Rockefeller objavio je izvještaj na konferenciji za novinare.

"Iznoseći argumente za rat, administracija je otišla dalje od onoga što je obavještajna zajednica znala i što je vjerovala", kazao je Rockefeller.

Dvoje republikanaca, Chuck Hagel i Olympia Snow, podržalo je izvještaj ovog odbora, ali su mu se drugi republikanci usprotivili.

"Izvještaj koji su objavili većinski demokrati pokušaj je mojih prijatelja s druge strane da dobiju političke bodove u ovoj izbornoj godini", smatra senator Christopher Bond iz Misurija, vodeći republikanac u odboru.

Bond je rekao da su brojni demokrati koji danas kritiziraju vladu i sami upozoravali na iračku prijetnju.

Bijela kuća je ocijenila da se radi o "jednostranom viđenju" događaja, izvještava VoA.

Ovo je četvrti i posljednji izvještaj Odbora za obavještajna pitanja na ovu temu. I raniji izvještaji sugerirali su da je vlada prenaglasila prijetnju Iraka.