Svijet
0

Senator Reid: Bush je u "stanju poricanja" kada je riječ o Iraku

FENA
Američki predsjednik George W. Bush je u "stanju poricanja" kada je riječ o ratu u Iraku i mora poslušati većinu Amerikanaca koji žele povlačenje američkih borbenih jedinica, izjavio je u ponedjeljak čelnik demokratske većine u Senatu Harry Reid.

Za demokratski plan za Irak je rekao kako on nudi "odgovoran, strateški vođen prerazmještaj" većine američkih snaga kao dijela dugoročne strategije, koja ima puno više izgleda ostaviti iza sebe stabilni, demokratski Irak, od Bushovog stalnog slanja dodatnih vojnika i marinaca.

On je najavio kako će Kongres dati "konkretne, mjerljive i ostvarive odrednice" koje Iračani trebaju ispuniti, te kako će zahtijevati regionalnu konferenciju s iračkim susjedima kako bi se pomoglo riješiti sukob, javila je Hina.

Prema Reidovim riječima, demokratski Kongres će u idućih nekoliko dana prihvatiti zakone o finansiranju snaga koji predviđa da povlačenje američkih borbenih jedinica iz Iraka počne do 1. oktobra, a završi 1. aprila 2008.

Predsjednik Bush je u ponedjeljak, nakon sastanka sa zapovjednikom američkih snaga u Iraku generalom Davidom Petraeusom, ponovio da će staviti veto na takav zakon koji najavljuju demokrati.

"Odlučno ću odbaciti bilo kakav umjetni raspored za povlačenje i pokušaje političara u Washingtonu da onima koje nose vojne odore kažu kako trebaju raditi svoj posao", kazao je Bush.

Harry Reid prošle je sedmice na sebe navukao bijes Bushove administracije i republikanaca u Kongresu izjavom da je "rat u Iraku izgubljen" i usporedbom s krajem rata u Vijetnamu 70-ih godina, kada su unatoč svijesti o porazu, SAD uzaludno slale pojačanja u Vijetnam.