{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Senator Lugar pozvao na primanje Hrvatske, Makedonije i Albanije u NATO

F
20.2.2008. u 09:24
0
0
Senator Lugar pozvao na primanje Hrvatske, Makedonije i Albanije u NATO
0
Senator Lugar pozvao na primanje Hrvatske, Makedonije i Albanije u NATO
Foto: Reuters
Republikanski senator Richard Lugar pozvao je vladu SAD-a da na samitu NATO-a u Bukureštu preuzme vodeću ulogu u naporima da Hrvatska, Albanija i Makedonija postanu članice NATO-a, saopćio je u utorak njegov ured
.

"Vrijeme je da SAD ponovo preuzmu vodstvo u pozivanju saveznika da dovedu nove članice i ponude pravodobno primanje Albanije, Hrvatske i Makedonije u NATO", kaže u saopćenju utjecajni senator iz Indiane, čelni republikanski član Odbora za vanjsku politiku Senata.

Senator Lugar je u saopćenju najavio da će iduće sedmice predložiti na usvajanje rezoluciju kojom "Senat izražava snažnu potporu NATO-u da uputi pozivnice za članstvo Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji na samitu u Bukureštu u aprilu 2008. godine", javila je Hina.

Svaka od te tri zemlja članice Jadransko-američke povelje igra važnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, ističe Lugar, napominjući da su tri zemlje jasno izrazile želju da se pridruže NATO-u i da se već osam godina marljivo pripremaju kako bi ispunile kriterije za članstvo u Savezu.

U saopćenju se također ističe "značajan doprinos" triju zemalja mirovnoj misiji ISAF-a u Afganistanu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: