Svijet
0

Senator Levin priželjkuje kraj El Malikijeve vlade

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Irački parlament trebalo bi da uskrati poverenje premijeru Nuriju el Malikiju, jer njegova vlada nije iskoristila priliku za pronalaženje političkog rješenja tamošnjih konflikata, nastalu povećanim angažmanom američkih trupa, izjavio je u ponedeljak senator Carl Levin.

Levin, koji je tokom vikenda u svojstvu šefa senatskog komiteta za oružane snage posjetio Irak, ocijenio je da bi poslanici iračkog parlamenta, za nekoliko sedmica kada se vrate sa odmora, trebalo da uskrate povjerenje vladi i postave novog premijera.

"Nadam se da će irački parlament, za nekoliko sedmica, izglasati nepovjerenje El Malikijevoj vladi i imati dovoljno mudrosti da je zamijeni manje sektaškim, a više ujedinjujućim premijerom i vladom", rekao je Levin, prenose agencije.

Levin i senator John Warner, koji je također vikend proveo u Bagdadu, ocijenili su da su pojačane akcije američke vojske otvorile vrata političkom dogovoru, ali da su tamošnji lideri tu šansu propustili.

"Postoji konsenzus da nema vojnog rješenja i da je političko rješenje jedini izlaz", rekao je Levin.

Posjeta dvojice uglednih senatora, u suštini, predstavlja predigru za dva važna izvještaja komandanta američkih snaga u Iraku, generala Davida Patreasa i ambasadora Rayana Crockera, koji će druge sedmice u septembru izvijestiti Kongres o trenutnoj situaciji u Iraku.

Ta dva izvještaja, za koje se u Washingtonu očekuje da će dati ključne odgovore vezane za dalju američku politiku prema iračkoj krizi, najavljena su za drugu sedmicu septembra. Kao najverovatniji datum pominje se 11. septembar, odnosno šesta godišnjica terorističkih napada Al Qaide na New York i Washington, ali je Bijela kuća odbacila optužbe da se radi o "bespotrebnoj simbolici".

Rivalski tabori u američkom Kongresu, republikanci i demokrate, očekuju te izvještaje sa velikim nestrpljenjem, prije svega jer se javnost u SAD oštro protivi nastavku sadašnje politike predsjednika Georgea Busha.

Demokrate, koji od prošlog novembra kontroliraju oba doma parlamenta, uporne su u namjerama da što prije okončaju iračku avanturu predsjednika Busha, koji, pak, tvrdi da bi povlačenje nekih 160.000 američkih vojnika iz te države imalo katastrofalne posljedice po interese SAD.

Za četiri i po godine sukoba, u Iraku je ubijeno više od 3.700 američkih vojnika i na desetine hiljada Iračana.