Svijet
0

Senator Levin pozvao na početak povlačenja američkih vojnika iz Iraka

FENA
Carl Levin
Carl Levin
Predsjedavajući senatskog Odbora za oružane snage Carl Levin pozvao je da povlačenje američkih vojnika iz Iraka započne unutar 120 dana.

Ovaj demokratski senator izjavio je da je određivanje vremenskog okvira za povlačenje vojnika jedini način vršenja pritiska na iračke čelnike da učine nužne kompromise prema uspostavi stabilne vlade.

Senator Levin predstavio je svoj amandman kao dio zakonskog prijedloga o odbrambenoj politici. "Bez određivanja datuma za početak postepenog povlačenja vojnika, postepenog preraspoređivanja jedinica, premalo je pritiska na iračke čelnike da učine ono što samo oni mogu učiniti, a to je da postignu političko rješenje."

Senator Levin kaže da su irački čelnici učinili vrlo malo na postizanju kompromisa koji je potreban da se formira vlada nacionalnog jedinstva. Prema njegovom amandmanu, američke borbene operacije bile bi prekinute do kraja aprila sljedeće godine. Jedan dio američkih vojnika ostao bi u Iraku za obuku iračkih snaga i borbu protiv terorizma.

Carl Levin predstavio je svoj amandman u trenutku kad se i sve veći broj utjecajnih republikanskih zastupnika distancira od predsjednika Busha i poziva na novi smjer u Iraku, koji bi smanjio broj borbenih jedinica u toj zemlji.

Istovremeno predsjednik Bush traži od Kongresa i Amerikanaca da daju njegovoj politici u Iraku vremena da uspije, iako najnovije ankete pokazuju da je protivljenje tom ratu na vrlo visokom nivou. Predsjednik treba 15. jula podnijeti privremeni izvještaj o stanju u Iraku Kongresu, javio je Glas Amerike.

Tokom jučerašnjeg istupa u Clevelandu američki je predsjednik zatražio od Kongresa da gleda dalje od privremenog izvještaja. "Mislim da je u interesu ove zemlje da pruži šansu svom vrhovnom zapovjedniku da u potpunosti provede svoje operacije. I mislim da Kongres treba čekati prije negoli donese odluku da se general Petraeus vrati i da procjenu strategije koju provodi na terenu."

Do ovog dolazi u trenutku kad novo ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da 70 posto Amerikanaca preferira skoro potpuno povlačenje američkih vojnika iz Iraka do aprila. Prema istoj anketi, predsjednik Bush uživa podršku 29 posto javnosti.