Svijet
4

Senator John McCain: Barack Obama je direktno odgovoran za ubistva u Orlandu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Republikanski senator i predsjednički kandidat na izborima 2008. godine John McCain izjavio je da je za masovna ubistva u Orlandu direktno odgovoran predsjednik Barack Obama, jer je propustio priliku da uguši uspon IDIL-a.

"Obama je direktno odgovoran za napad u Orlandu, jer kada je povukao sve američke vojnike iz Iraka Al Kaida se prebacila u Siriju i transformisala se u IDIL. Zbog Obame IDIL je danas to što jeste, samo zbog njegovih grešaka", kazao je McCain.

Ubica Omar Mateen je, prema određenim tvrdnjama, iskazao odanost IDIL-u, pa čak i Al Kaidi i Hezbolahu, koji imaju čak i suprotstavljene ideologije.

Ipak, McCaine je kasnije rekao kako je njegova izjava lapsus te da nije mislio da je Obama lično odgovoran za ubistva, već da je mislio na kompletnu predsjedničku nacionalnu sigurnost.

Republikanski kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u Donald Trump u izjavi za Fox je rekao da mu je sumnjivo što Obama ne osuđuje pojedine napade koje izvodi Islamska država (IDIL). Trump je govorio i da je Obama još sumnjiviji samim tim što je musliman i što postoje teorije zavjere da je rođen van SAD-a.

Trump je također optužio Obamu da nikada ne koristi termine "radikalni islamski terorizam".

"Šta bih postigao ako bih koristio takve riječi? Šta bi to promijenilo? Da li bi IDIL onda manje ubijao Amerikance i da li bismo imali više saveznika u borbi protiv IDIL-a? Hoće li to pomoći našoj vojnoj strategiji? Odgovor je ne. Ako određenu prijetnju zovemo drugim imenom, to ne znači da će ta prijetnja nestati", rekao je Obama.