Korak naprijed
104

Senat SAD-a izglasao paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

B. R.
Kongres SAD-a (Foto: Shutterstock)
Kongres SAD-a (Foto: Shutterstock)
Senat kao gornji dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država je danas prihvatio paket pomoći vrijedan 95,34 milijarde dolara, a koji je namijenjen Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

Riječ je o zakonodavnom domu u kojem demokrate imaju većinu, a sada je na potezu Predstavnički dom u kojem većinu imaju republikanci. Odluka u Senatu je donijeta sa 70 glasova za i 29 glasova protiv. Među onima koji su podržali ovu odluku bila su 22 republikanca.

Američki mediji su objavili da odluka predstavlja značajan korak naprijed nakon višemjesečne neizvjesnosti. Korak naprijed jeste napravljen, ali to ne znači da je neizvjesnost prošla. Naime, pitanje je kakva odluka će biti donesena u Predstavničkom domu u kojem većinu imaju republikanci.

Upravo su republikanci insistirali da dio paketa pomoći budu i mjere kojima će se pratiti potrošnja sredstava Sjedinjenih Američkih Država. Osim toga, postoji mogućnost da u donjem domu Kongresa blokiraju donošenje odluke dok se ne zadovolji uslovu republikanaca za jačanje južne granice SAD-a.