{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Senat prihvatio zakon koji bi trebao pridonijeti oporavku privrede

F
14.2.2009. u 10:13
0
1
Senat prihvatio zakon koji bi trebao pridonijeti oporavku privrede
0
Senat prihvatio zakon koji bi trebao pridonijeti oporavku privrede
Foto: Reuters
Američki Senat u petak je dao konačno odobrenje za paket privrednih poticaja vrijedan 787 milijardi dolara, koji bi kombinacijom vladinih ulaganja i poreznih olakšica trebao pridonijeti zaustavljanju recesije i oporavku najvećeg svjetskog gospodarstva.
Zakon je prethodno prihvaćen u Predstavničkom domu Kongresa, nakon što je prošle tjedna doživio brojne izmjene, a predsjednik Barack Obama trebao bi ga potpisati do Predsjedničkog dana, 16. februara.

Prihvaćanje zakona, unatoč gotovo jednodušnom protivljenju opozicionih republikanaca, prva je velika zakonodavna pobjeda Baracka Obame od početka mandata i potvrda uvjerljive nadmoći demokrata u Kongresu, ocijenili su analitičari američkih TV mreža.

U Predstavničkom domu, ni jedan republikanski kongresnik nije podržao zakon, dok je u Senatu to učinilo samo troje republikanskih senatora, što je bio minimalan broj da se omogući usvajanje zakona.

U paketu koji bi, prema tvrdnjama Obame i demokrata, u iduće dvije godine trebao stvoriti 3,5 milijuna radnih mjesta, 120 milijardi dolara namijenjeno je ulaganjima u infrastrukturu, obnovu dotrajalih autocesta, mostova i vladinih zgrada. Više od 100 milijardi namijenjeno je projektima u školstvu, a 30 milijardi ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Više od 212 milijardi dolara su porezne olakšice za građane i poduzeća, a 267 milijardi namijenjeno je naknadama i zdravstvenom osiguranju za nezaposlene, te bonovima za hranu 35 milijuna socijalno ugroženih.

Većina zaposlenih dobit će porezne olakšice na godišnju plaću, 400 dolara za pojedince, a 800 za bračne parove, dok će nezaposleni, vojni veterani i invalidi, koji ne plaćaju porez na plaću, primiti po 250 dolara.

Glasovanje u Senatu, gdje je demokratima trebala kvalificirana, tropetinska većina od 60 glasova, potrajalo je puno dulje nego što bi se očekivalo za javno izjašnjavanje njegovih 100 članova, prenijela je Hina.

Senatsko glasanje počelo je oko 17.30 sati, no onda je senatska dvorana bila gotovo prazna dok, pet sati poslije, nije stigao senator Sherrod Brown, demokrat iz Ohia, koji je zbog majčine smrti otputovao kući.

Iz Ohia do Washingtona letio je zrakoplovom koji je osigurala Bijela kuća, koja je objavila da nije bilo raspoloživog komercijalnog leta, koji bi Brownu omogućio da glasa u Senatu i vrati se na vrijeme za majčin subotnji pokop.

Zakon je prihvaćen sa 60 glasova za i 38 protiv.

Senator Ted Kennedy, koji se liječi od tumora na mozgu, nije nazočio glasovanju jer se vratio u bolnicu na Floridi, pa je uz 57 demokratskih senatora, potrebnu većinu osiguralo i troje republikanskih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: