SAD
0

Senat prihvatio plan od $700 milijardi pomoći

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki senat usvojio je u srijedu oko 21 sat po lokalnom vremenu tzv. Paulsonov paket, revidiranu verziju plana vrijednog 700 milijardi američkih dolara, usmjerenog ka spašavanju američkog finansijskog sektora.

Glasanje u Senatu je proteklo glatko, sa 74 glasa "za" i 25 "protiv", čime je, kako pišu američki mediji, napravljen ključni potez ka pretvaranju ovog plana u zakon.

Slijedi ponovno izjašnjavanje Zastupničkog doma o ovom pitanju, a ono bi se moglo dogoditi već u petak. Prethodno, u ponedjeljak, ovaj plan nije odobren u Zastupničkom domu. Revidirani plan ima za cilj pridobiti članove koji su glasali protiv originalnog.

Prerađeni prijedlog ima za cilj jačanje globalnih kreditnih tržišta i pozajmljivanja među bankama, što je proces koji je zamrznut od kada su se velike banke našle u problemima zbog nemogućnosti da naplaćuju hipotekarne kredite.

Oba kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama i John McCain, složili su se da je neophodno isplanirati oporavak Wall Streeta. Bodrili su američke građane da prihvate plan jer bi, kako ističu, u protivnom moglo doći do ekonomske katastrofe.

Kritičari prijedloga smatraju da nije dobro koristiti novac poreskih obveznika za loše investicije finansijskih institucija, te se protive miješanju vlade u biznis, a neki smatraju da se novim planom bogati spašavaju o trošku običnih ljudi.

Akcije na azijskim berzama jutros su u padu, a američki dolar je ojačao u odnosu na ostale valute.