SAD
0

Senat odobrio nuklearni sporazum s Indijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki Senat je u srijedu uvečer izglasao podršku zakonskom prijedlogu o ukidanju tridesetogodišnje zabrane nuklearne saradnje s Indijom, što će omogućiti više milijardi dolara vrijedne investicije u tu azijsku zemlju i njeno približavanje Zapadu.

Gornji dom američkog Kongresa je podržao ratifikaciju sporazuma s 86 glasova za i 13 protiv, pa će prijedlog zakona biti poslan na potpis predsjedniku Georgeu W. Bushu.

"Ovaj zakon će ojačati naše napore za globalno nuklearno nenaoružavanje, zaštititi životnu sredinu, stvoriti nova radna mjesta i pomoći Indiji da na odgovoran način pokrije svoje rastuće energetske potrebe", prenio je Reuters izjavu predsjednika SAD-a tim povodom.

Administracija predsjednika Busha navodi da će sporazum omogućiti Indiji strateško partnerstvo s najvećom svjetskom demokratijom, pomoći joj da pokrije sve veće energetske potrebe i otvoriti tržište vrijedno milijarde dolara.

S druge strane, kritičari ističu da sporazum s Indijom nanosi veliku štetu svjetskim naporima za ograničavanje širenja nuklearnog oružja time što se dopušta da Indija uvozi nuklearno gorivo i tehnologiju iako je ranije testirala nuklearno oružje i nije potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT).