{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Senat odobrio novac za ratove u Iraku i Afganistanu

F
22.5.2009. u 21:25
0
3
Senat odobrio novac za ratove u Iraku i Afganistanu
0
Senat odobrio novac za ratove u Iraku i Afganistanu
Foto: AFP/Getty Images
Američki Senat prihvatio je zakon o financiranju ratova o Iraku i Afganistanu vrijedan 91,3 milijarde dolara, uskrativši predsjedniku Baracku Obami traženih 80 miliona dolara za zatvaranje zatočeničkog centra Guantanamo, planirano do januara 2010.
Senat je kasno u četvrtak, po lokalnom vremenu, glasao s 86 glasova za i tri protiv, čime je osigurao novac za vojne i diplomatske operacije u Iraku i Afganistanu u ovoj fiskalnoj godini, koja traje do 1. oktobra, prenosi u petak Hina.

Obama šalje više od 20.000 novih vojnika u Afganistan, a cijena tamošnjeg rata iduće bi godine trebala nadmašiti cijenu rata u Iraku, po proračunskim stavkama.

Sa snagama za podršku očekuje se da će do kraja godine broj američkih vojnika u Iraku dosegnuti 68.000, što je dvostruko više od broja američkih vojnika u Afganistanu potkraj 2008.

S novim zakonom ukupno odobrena novčana stavka za ratove u Iraku i Afganistanu od 2001. prešla je 900 milijardi dolara.

Pentagon će, po zakonu, dobiti 73 milijarde dolara, uključivo 4,6 milijardi za uvježbavanje i opremanje posebnih iračkih i afganistanskih snaga.

Oko 400 miliona dolara namijenjeno je uvježbavanju i opremanju pakistanskih snaga sigurnosti, a 21 milijarda za kupnju novih vozila otpornih na mine, zatim za avione, oružje i municiju, među ostalom opremom za američke snage.

Inačica zakona prihvaćena u Predstavničkom domu Kongresa dodaje 11,8 milijardi dolara Obaminu zahtjevu, uključivo gotovo četiri milijarde dolara za vojnu opremu, za osam transportnih aviona C-17, oklopne transportere otporne na mine, te borbena oklopna vozila Bradley i Stryker. U zakonu se odobrava i 2,2 milijarde dolara za Obamin zahtjev za inozemnu pomoć, čime se zaobilaze ograničenja potrošnje za 2010., navode u izvještaju američki mediji.

Senatskoj inačici zakona dodan je amandman republikanca Boba Corkera, kojim se od predsjednika Obame traži da jasno utvrdi američke ciljeve u Afganistanu i Pakistanu i svaka tri mjeseca izvijesti Senat o njihovu ispunjavanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: