SAD
0

Senat odgodio glasanje o reformi zdravstva za jesen

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnik demokratske većine u američkom Senatu Harry Reid, objavio je u četvrtak da će Senat odgoditi za septembar glasanje o zakonu o reformi zdravstva, što je udarac nastojanjima Bijele kuće da se zakon prihvati prije početka ljetne kongresne stanke 7. avgusta.

Senator Reid istodobno je najavio da će ključni senatski Odbor za finansije, o prijedlogu zakona glasati prije ljetne pauze.

Predsjednik Odbora za finansije, senator Max Baucus, kazao je kako se nada da će Odbor glasati o zakonu do 3. avgusta, objavila je kongresna služba za odnose s javnošću.

Po riječima Harrya Reida, pregovori s republikanskim članovima odbora za finansije pokazuju se "produktivnim" i vodit će do konačnog senatskog prihvatanja zakona s najmanje 60 glasova, čime bi se izbjegle proceduralne prepreke.

Zahtjev sudionika dvostranačkih pregovora za dodatnim vremenom, bio je ključan da Reid odgodi glasovanje za septembar, izvijestio je CBS News u večernjim vijestima.

  • To je složeno, teško pitanje. Mislim da je bolje da imamo proizvod koji je kvalitetan i osmišljen, umjesto da samo proguramo nešto kroz proceduru, kazao je Reid.

U međuvremenu raste pritisak na Predstavnički dom da glasa o reformi zdravstva prije ljetne pauze.

Predsjednik Barack Obama prvotno je pozvao oba doma da prihvate zakon prije 7. avgusta, a neki demokratski čelnici kažu kako bi neuspjeh da se zakon donese u tom roku mogao ugroziti ukupni program Demokratske stranke.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi izjavila je u četvrtak kako očekuje da demokrati u domu "u idućih 48 sati" riješe neslaganja oko zakona koji donosi sveobuhvatnu reformu sustava zdravstvene skrbi, no nije odredila rok za izglasavanje zakona.

Pelosi je ranije kazala kako demokrati imaju dovoljno glasova za prihvatanje zakona u Predstavničkom domu.

Opozicioni republikanci i konzervativna udruženja, te dio zdravstvene industrije, pokrenuli su široku kampanju protiv reforme zdravstva, s prvim ciljem da zakon ne bude prihvaćen prije ljetne stanke, kako bi se ojačalo protivljenje Obaminom planu u američkoj javnosti.

Broj Amerikanaca koji ne odobravaju Obamin plan reforme zdravstva povećao se na 43 posto, sa 28 posto u aprilu, prema ovosedmičnoj anketi AP/Gfk.

Obama je još uvijek u položaju da očekuje prihvatanje zakona, oko 60 posto Amerikanaca podržava način na koji vodi zemlju, a oko 50 posto podržava reformu zdravstva.