SAD
0

Senat odbio dodatno finansiranje spornog lovca F-22

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki Senat u utorak je glasao protiv dodatnog finansiranja jednog od najprotuslovnijih i najskupljih vojnih programa u SAD-u - lovca presretača F-22.

Senat se izjasnio protiv izdvajanja 1,75 milijardi dolara u proračunu za 2010. godinu za dodatnih sedam aviona F-22. Za to je glasalo 58 zastupnika a 40 je bilo protiv.

Kongres je prvotno uključio novac za taj program u proračun, unatoč inzistiranju predsjednika Baracka Obame i ministra obrane Roberta Gatesa da dodatni aviona nisu potrebni i da ih oružane snage ne traže.

Glasovi nisu podijeljeni po uobičajenom stranačkom svrstavanju, jer program F-22 ima pristaše među zastupnicima obje stranke, a najviše iz saveznih država u kojima se proizvode dijelovi tog aviona.

Prema Gatesovu prijedlogu proračuna Pentagona za 2010., proizvodnja F-22 bila bi ograničena na 187 aviona. Pentagon umjesto toga želi proizvesti 500 modernijih, višenamjenskih aviona F-35 u idućih pet godina, a 2.400 ukupno.

Odluka je naišla na snažno protivljenje u Kongresu.

U sukobljavanju s Kongresom, Obama je zaprijetio vetom na cijeli zakon o vojnom proračunu, ako bude uključivao sredstva za dodatne F-22.

Avion proizvođača Lochheed Martina, prosječne cijene oko 350 miliona dolara, donedavno je tražio više od 30 sati održavanja za svaki sat leta, što je cijenu njegovog letenja podiglo na 49.808 dolara na sat, izvijestio je početkom jula The Washington Post.

Prošlogodišnji testovi su pokazali da između dvaju kritičnih kvarova tokom leta F-22, u prosjeku prođe samo 1,7 sati.

Metalna oplata aviona, koja apsorbira radarske valove i čini ga "nevidljivim", glavni je izvor problema s njegovim održavanjem, s neočekivanim nedostacima kao što je primjerice osjetljivost na kišu, što je problem od sredine 1990-ih, navodi Post, prenosi Hina.

Zbog teškoća s održavanjem, od oktobra 2008. do maja ove godine, samo 55 posto od razmještene flote F-22 bilo je sposobno za misiju čuvanja zračnog prostora SAD-a, priznao je Pentagon. Niti jedan F-22, najsavremeniji lovački avion na svijetu, nikada nije korišten u ratovima u Iraku i Afganistanu.