Svijet
0

Senat odbacio vremenski plan za vojno povlačenje iz Iraka

FENA
Američki Senat odbacio je u srijedu prijedlog vremenskog plana za vojno povlačenje iz Iraka, kojim se predviđa prekid finansiranja američkog vojnog raspoređivanja u toj zemlji počev od 31. marta 2008.

Demokratska većina nije uspjela da dobije 60 glasova od 100 koliko je potrebno za to glasanje, dobivši samo 29.

Ova mjera, uglavnom simbolična, preporučuje prekid sredstava trupama u Iraku nakon 31. marta 2008., osim za misije predviđene protiv terorizma, za obuku iračkih trupa i zaštitu američkih objekata u Iraku.

Ona također predviđa početak povlačenja američkih trupa iz Iraka za 120 od dana nakon usvajanja teksta.

Drugi demokratski prijedlog, koji je dostavio predsjednik komisije za odbranu Carl Levin, povučen je. On posebno predlaže smanjenje broja američkih trupa ako iračka vlada ne bude poštovala određene političke i ekonomske ciljeve.

Nasuprot tome, republikanski prijedlog bit će stavljen na glasanje u srijedu. Predložen od utjecajnog Johna Warnera, bivšeg predsjednika komisije za odbranu, prijedlog specificira kriterije koje bi iračka vlada trebala ispoštovati da bi dobila odobrenje za ostanak američkih trupa u zemlji.

Demokratski lideri, bez obzira na sve jače frustracije prema iračkom sukobu, spremni su ipak na pristup koji bi omogućio da se postigne kompromis o njegovom finansiranju. "Moj cilj je da se trupe vrate", rekao je šef demokratske većine u Senatu Hurry Reid u utorak.

Lideri obje strane su saopćili da se približavaju dogovoru o novom prijedlogu zakona za finansiranje vojnih operacija te da bi taj tekst mogao biti dostavljen Bushu krajem sljedeće sedmice.