SAD
0

Senat Illinoisa počeo suđenje Blagojevichu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Senat američke savezne države Illinoisa u ponedjeljak je u glavnom gradu Springfieldu započeo suđenje u postupku opoziva kompromitiranog demokratskog guvernera Roda Blagojevicha, na kojem treba odlučiti o njegovu smjenjivanju s dužnosti.

Na suđenju, koje je politički a ne pravosudni postupak, senatori trebaju utvrditi osnovanost optužbi protiv guvernera Blagojevicha, kojeg se tereti zbog navodnog pokušaja prodaje ispražnjenog mjesta Baracka Obame u Senatu, zloupotrebe ovlasti u svrhu iznuđivanja donacija za svoju političku kampanju, i niz drugih nezakonitosti.

Blagojevich je prije odbacio sve optužbe.

Predsjednik Vrhovnog suda Illinoisa Thomas Fitzgerald na početku suđenja je upozorio senatore da se radi o "važnom i ozbiljnom poslu".

Blagojevich (52), političar srpskog porijekla koji je guverner Illinoisa od 2003., odbio je sudjelovati u suđenju, tvrdeći da mu pravila postupka ne dopuštaju odbranu niti jamče nepristranost te kako je već unaprijed osuđen.

Sudac Fitzgerald odlučio je da se postupak održi u njegovoj odsutnosti, te da se ona tumači kao da se izjasnio da nije kriv.

Umjesto da se brani u Senatu, Blagojevich je odlučio svoju odbranu iznijeti u medijima, pa je tako ponedjeljak proveo u New Yorku, gdje je bio gost u programima više TV mreža, uključujući i prvi TV-intervju na CNN-u.

Za proglašenje Blagojevicha krivim i opoziv s guvernerske dužnosti te zabranu obnašanja javnih dužnosti trebat će dvotrećinska većina glasova u Senatu.